A humor a félelemből, a haragból és az ijedtségből táplálkozik. Hány, de hány olyan élethelyzet alakul ki körülöttünk, amikor egyszerűen nem tudunk mit kezdeni azzal az adott szituációval.

Voltál már annyira beteg, például egy “marhára” eltévedt rotavírus bekapása után, hogy egyszerre hánytál és jött rád a hasmenés? Szerintem kevés olyan ember van a Földön, aki ne járt volna már hasonló cipőben. Mi járt az adott pillanatban a fejedben? Valószínűleg ijedtség, félelem, mert hogy ennek sosem lesz vége már??? Kínok-kínját élted át 1-2 nap alatt, aztán hopp, eltűnt a semmibe, mintha sosem tette volna látogatását nálad. Rendben, ezt is túlélted, mondod magadnak. Mi jutott eszedben a szituációról jó pár nappal később? Szerintem könnyek közt kacagásban törtél ki, ha rágondoltál. Sőt, elújdonságoltad a barátaidnak is, hogy ők is nevethessenek egy sort rajtad, veled. Bizony te megjártad a poklák-poklát és ezt tudnia kell mindenkinek.

Hát igen..ugye milyen érdekesen működik a személyiség lélektan? Pár nap múltán már olybá tűnik, hogy az a bizonyos dolog nem is veled történt, hanem mással, hiszen túlságosan is abszurd volt, teljesen hihetetlen. Ja…meg ilyen, veled nem is történhetett, na de egyáltalán, hogyan is feltételezheti bárki  😉

Az első példám talán nyersebb volt a kelleténél, de legalább megfelelően mutat be egy olyan helyzetet, amikor az ember sírás helyett, inkább már csak elneveti magát. Emellett reális alapja volt a történetnek. Ha jól emlékszem, volt benne talán részem. 🙂

Van olyan, amikor csak folyamatosan törjük-zúzzuk magunkat, én legalábbis ez a típus vagyok. Szoktak azzal a jelzővel illetni: Ön- és közveszélyes. Bármilyen baleset történt velem valaha is, mindig hatalmas nevetés lett belőle, látva a körülöttem lévők riadt tekintetét. Nem is olyan régen, felültem a szobabiciklimre, hogy letekerem a “Tour de France” távját, hiszen mi az nekem, semmiség. Olyan szinten belelkesedtem a nagy tekerésben, hogy ne kérdezzétek miért, felálltam tekerés közben. Hát ezzel kezdődött a probléma, a fizika törvényei nekem sem tudtak ellenállni. Szobabiciklistől előre borultam mit sem sejtő férjemre, aki a kedvenc foteljában éppen a saját kis világába bezárkózva, szöszmötölt a laptopján valamit. Az ő riadalma háromszor nagyobb volt mint az enyém, látva ezt kacagásban törtem ki. Szerencsére nagyobb sérülés nélkül megúsztam, csak rendesen össze-vissza zúztam magam. Itt-ott. Ezzel a húzásommal bebizonyítottam a világnak, elsősorban főleg a férjemnek, hogy szobabiciklivel is lehet hatalmasat zakózni, nem kell nekem rendes bringa hozzá 😀 őszíntén, azért ne próbáljátok meg utánam csinálni!

Vagy nézzünk egy másik hétköznapibb esetet. Nagyon szeretnél valamit elérni, mert van egy álmod, rengeteget dolgozol, előre tervezel, de bármit teszel, csak nem akar összejönni. Úgy érzed, minden ellened dolgozik, sorozatos balszerencse ér. Sorban jönnek az akadályok. Mit teszel olyankor?  Neki futsz mégegyszer és mégegyszer vagy feladod? Meglátásaim szerint, a körülöttünk zajló negatív irányú történéseket is lehet a helyes irányba terelni, ha megfelelő humorérzékkel rendelkezel. Ha képes vagy meglátni a rosszban, a még rosszabbat, s ezáltal a jót. Egyszerű példa: Haladsz éppen egy számodra nagyon fontos megbeszélésre. Karambolozol, az autód oda van, te megúsztad karcolásokkal. Majd felrobbansz az idegességtől…gondolj bele, neked semmi bajod nem lett, ÉLSZ!

Szegény humor élete sem könnyű ám, most gondoljatok bele  🙂 Van aki megérti őt, van aki nem. Van aki tud nevetni önmagán is és van aki nem. Aki nem tud, az elveszi önmagától a napi mosoly, nevetés lehetőségét. Aki nem mosolyog, nevet eleget, az beleburkolódzik a szomorúságba, bánatába. Mindenben csak a negatívumot fogja látni egy idő után befelé fordul és depressziós lesz. Nem jó ez így! Tessék mindenkinek megtanulni nevetni önmagán is akár, hisz emberekek vagyunk, hibát ejtünk!!! Sőt, számtalan hülyeséget képesek vagyunk véghez vinni. A humorérzék, az által a nevetés, jót tesz testnek-léleknek, gyógyít, egyensúlyban tart, harmonizál.

Mark Twain híres mondása szerint: “A mennyben nincs humor, hiszen a vicc alapja nem az öröm, hanem a szomorúság.”

Hát nem tudom…ez alapján inkább kerüljek a pokolba. Ott legalább télen-nyáron meleg van 😀 Vicceltem 😉

error: Védett tartalom !!