A cucc, avagy a kemo

Érdekességek – Tanácsok

Célom: saját történetemmel szeretném felhívni mások figyelmét arra, hogy az egészségünk érdekében a megelőzés elsődleges fontosságú. Még akkor is, ha sokan nem akarják tudomásul venni azt, hogy ilyen velük is, bármikor megtörténhet.

Legutóbb a paróka megvételénél vesztettem el a fonalat. Hogy miért nem hordtam? Hát egyszerűen rájöttem, nem kell az nekem. Egyszer felpróbáltam, nem levegőzött a fejbőröm alatta, pikk-pakk viszkedni kezdtem tőle. Szépen visszatettem a dobozába, azóta is ott ül a saját magányában, s maradjon is ott.

Ez a bejegyzést a kemoterápiás kezelésnek szentelem. Kezdeném azzal, hogy nem a rosszulléteim fogom részletezni, hiszen van, akinek semmilyen tünetet nem okoz fáradtságon kívül, van aki pokolian rosszul van tőle. Ez nagyrészt emberfüggő, nagyobb részt pedig összetételfüggő is. Nem, nem voltam tőle jól, de ettől még kibírható volt. Igen, elment a hajam tőle. Sokan ettől rettenek meg a legjobban, engem ez hatott meg a legkevésbé. Inkább a hajam veszítsem el, mint az életem. Az első kemora egy hétre, el kezdett hullani a hajam, nehezen viseltem, hogy mindenhol a hajszálaimba botlottam. Megkértem a férjem, tolja le nullás géppel, nekem nem volt lelki erőm, magam megtenni. Utána félve néztem a tükörbe, de rájöttem, szép kerek bucim van, nem is volt annyira ijesztő, mint elsőre gondoltam. Utolsó kemo után, kb. 1 hónapra növésnek is indult, most már göndör hosszú hajam van. Igen, göndör, korábban egyenes volt. Ez is a kemo közvetett eredménye.

Tehát ott tartottam, hogy fizikálisan teljesen változó tüneteket okoz, okozhat. Mindegyik túlélhető, valahogy mindig csak egy mondat járt közben a fejemben: „Ami nem öl meg az erősít.”

Amire inkább kitérnék, az az, amit kemoterápia a PSZICHÉVEL művel. Azért pont erre térek ki, mert a kézzelfogható tünetekről mindenhol lehet olvasni, illetve maga az onkológus is elmondja őket, hogy mire lehet számítani (erős fokú fáradtság, folyamatos alvás, hányinger, hányás stb.) viszont másra nem térnek ki, hogy mire készülj. Engem is váratlanul ért sok dolog.

Érdekességek – Tanácsok:

  1. Ne csodálkozz rajta, ha olyan dolgokat kívánsz meg, amit előtte sosem ettél meg. Kicsit arra emlékeztetett, hogy milyen lehet várandós kismamának lenni. Össze-vissza ettem, és colát ittam, miközben a colát ki nem állhatom. Amúgy kemoterápia felvételekor javasolt is a cola ivása, mert ha hiszitek, ha nem, hányingercsökkentő hatása van. Tehát, ha terápiára készülsz, legyen otthon olyan is, amire álmodban sem gondolnád, hogy kellhet. Mindegy mit iszol, eszel, de a lényeg, hogy igyál, egyél, nehogy legyengülj még attól is, hogy koplalsz, mert nem akarsz hányni. Imádtam a sushit, korábban rengeteget fogyasztottam, még a terápia előt s közben is. Egy ideig, nem bírtam ránézni, most már megeszem újra, de már nem olyan élvezettel, mint amit korábban okozott.
  2. Ha kapsz piros kemot, ő a fodrászkemo, ne csodálkozz rajta, pirosat is fogsz pisilni…
  3. Igyál rengeteget, ezzel csökkentve a fizikai tüneteket. Igaz az a lényeg, hogy a kemo minden rosszalkodó sejtet elpusztítson, attól még napokig izzadod ki, ürül ki a szervezetedből. Szervezeted és saját kínjaid érdekében, így fontos, hogy a folyamat végére érj minél előbb. Ez van akinek pár nap, van akinek egy hétig is elhúzódik.
  4. Vannak színek, amire azóta sem tudok ránézni…pl. a piros kemo színe, ha valahol hasonlót látok, már forog is a világ. Abban az időben a Magnesia ásványvízre voltam ráállva, királykék a PET palack színe, azóta nem tudom meginni azt a vizet…arra a kékre, azóta sem tudok ránézni..
  5. No és a szagok…egy életre berögződött a kemo szaga, a gondolatától is rosszul vagyok. Illetve a kemo idején, olyan orrom volt, mint egy vadászkutyának, semmilyen ételnek nem bírtam a szagát. Ha férjem megmikrózott egy tányér levest, az nekem kb. olyan volt, mintha odaégette volna a kifutott levest a kerámiafőzőlapra. Plusz a saját testem szaga is elviselhetetlen kemikália szagú volt. Ha úgy érzed, kell, sőt javasolt is, tusolj naponta többször. Húzzatok naponta friss ágyneműt!
  6. Senki nem mondta, hogy kemo után, kb. 3 napig nem szabad kisgyerekkel ölelkezni, de a kiskutyád vagy a cicád is mellőzd. Mivel a cuccot izzadod ki, így a kemikália a bőrödön keresztül is távozik. Ne érintkezz kisgyerekkel, kisállattal!
  7. A kemo fényérzékeny cucc, ne menj napfényre, az utolsó kezeléstől még minimum félévig! Amúgy megfigyeltem, hogy az éles fényt sem bírtam, állandóan napszemcsi volt rajtam. Napfényallergia léphet fel! Javasolt beta-karotinos naptej, napkrém és a kintlét után aloe-vera hűsítőgél használata!
  8. Ha van egyéb betegséged is, és a fájdalmat csillapítani kell, de nem marad meg benned semmi, javaslom a Nurofen szájban oldódó tablettáját, mert azonnal a nyálkahártyán keresztül szívódik fel és egy esetleges hányás esetén nem vész kárba, és használ is…
  9. Egy kezelés jó pár órát vesz igénybe. Kezelésre próbáld megoldani, hogy vigyenek el, majd vigyenek haza is! Első három alkalommal magam mentem és vezettem. Harmadjára olyan gyorsan törtek rám a kezelés utáni rosszullétek, hogy arra sem emlékszem, hogy értem haza…
  10. Első kemonál, ne csodálkozz, olyan érzés, mintha jeges vizet engednének az ereidbe…én bal karomba kaptam (mert a jobb mellemben volt a daganat, azon az oldalon nem kaphatod, amelyik oldalon van, volt a daganat) Rendszeresen kendd vadgesztenyés krémmel minden kezelés után, amely segít regenerálódni az ereknek, mert a kemo nagyon terheli az ereket.
  11. Bármilyen kemoterápiát is kapsz, az esetek nagy részében, elviszi a menstruációt! Ha hormonkezelést nem kapsz később, várhatóan visszajön. DE KÉSZÜLJ A HŐHULLÁMOKRA! Jönni fognak és kellemetlenek!

A színekre és szagokra érzékenység a mai napig megmaradt, holott már több mint egy éve kaptam az utolsó kemot!

Folyt.köv.

error: Védett tartalom !!